Vachtverzorging

Katten trimmen, waarom kan dat nodig zijn?
De gezonde kortharige kat kan haar vachtverzorging meestal zelf onderhouden en heeft alleen hulp nodig tijdens de ruiperiode. Dit geldt echter niet voor langharige katten, katten met overgewicht, oudere katten of katten met een ziekte. Zij kunnen dan vachtproblemen krijgen zoals klitten of vilt. Wist u dat zelfs de gewone kortharige kat klitten in de vacht kan krijgen? Doordat de (kortharige) kat zichzelf wast voorkomt zij deze klitten, maar als ze bijvoorbeeld oud en daardoor stijf wordt kan ze zich niet meer op alle plekken wassen. Vooral boven achterop de rug ontstaat dan vilt, de oude kat kan dan simpelweg door stijfheid de beweging niet meer maken om zich op die plekken te wassen.

Dat de langharige kat af en toe wat extra vachtverzorging nodig heeft is niet zo gek, als wij zelf onze lange haren niet kammen krijgen wij ook klitten. Dat is bij een kat net zo. Wist u dat u er tijdens het trimmen gewoon bij mag blijven?! Wel zo gezellig en dan ziet u hoe ik werk en hoe het gaat.

Klitten en vilt doen de kat pijn
De huid van een kat is heel flexibel en ze hebben ook veel losse huid. Pak de kat maar eens in z’n nekvel, dan heb je een hand vol huid. De kat heeft dat nodig om zo soepel en flexibel te zijn, de huid zit hen bij z’n bewegingen niet in de weg. Maar klitten of vilt hebben die flexibiliteit niet, het is een strakke samengeklitte bonk. Dus wanneer een kat wilt bewegen trekt de klit of het vilt aan de huid en dat doet pijn. Ik hoor regelmatig terug dat de kat zich na het trimmen weer meer laat aaien, weer vrolijk is en druk gaat spelen en rennen. Sommige klanten vertellen dat hun kat zich de eerste paar maanden na het trimmen goed voelt en daarna, als de vacht hen weer meer belemmerd, worden ze weer wat ‘chagerijnig’ en minder actief. Dan weet de klant dat het weer tijd is voor een bezoek aan de trimsalon. Soms als de klitten of het vilt in de trimsalon worden weggehaald zie je eronder op de huid wondjes, de kat heeft lopen krabben omdat het vilt hen irriteert en pijn doet.   

Wat kan ik verwachten van een trimbeurt voor mijn kat?
Een behandeling kan als doel hebben om de klitten of het vilt te verwijderen of om de kat van haar losse haren te ontdoen. Alle behandelingen vinden plaats zonder roesje. Als een nieuwe klant belt voor het maken van een afspraak krijg ik weleens de vraag of ik hun kat kan knippen. Maar behalve het knippen van de nagels wordt er niets geknipt in de kattentrimsalon. Het trimmen van de vacht betekent eigenlijk ‘het in goede conditie houden’. Wat ik doe zijn de vachtproblemen als klitten of vilt verwijderen en de rest van de vacht goed doorkomen, zodat de klitten voorlopig ook niet terug komen. Afhankelijk van de grootte van de klitten, hoe dicht ze op de huid zitten, de leeftijd van de kat en andere omstandigheden kunnen de klitten worden verwijderd met een kam of door te scheren. Kattentrimsalon Nova streeft ernaar om de vacht zoveel mogelijk te behouden omdat deze de kat vele voordelen biedt. Elke behandeling is inclusief het knippen van de nagels en eventueel het reinigen van de ogen en oren.

Ik heb moeite om mijn eigen kat te kammen, waarom zou de trimster dat dan wel lukken?
Katten zijn sterke dieren. Een kat is één van de weinige dieren dat zowel prooi- als roofdier is. Ze leven solitair en mogen daarom geen zwakte tonen aan de vijand, want dan worden ze een gewild doelwit. Maar katten zijn ook gevoelig; op plekken als bijvoorbeeld de buik en achterpoten worden ze niet graag aangeraakt. Dat maakt het voor u als katteneigenaar lastig om op die plekken de vacht goed te kammen. Daarbij weten katten goed wat ze wel en niet willen, en kammen is niet
altijd even favoriet. Als trimster weet ik hoe ik op een rustige manier met de kat om kan gaan om toch op die plekken de vacht goed te verzorgen. Ik ken hun gedragingen en weet hoe ze op het kammen kunnen reageren. Daarnaast heb ik ervaring met het trimmen, ik doe dit werk nu al meer dan 8 jaar sinds januari 2015.

Heeft u een kat die thuis tegenwerkt tijdens het kammen of zelfs erg boos wordt?
Ook deze katten zijn welkom bij Kattentrimsalon Nova! Het uitkammen van klitten dat voelt niet altijd even fijn, maar er gebeurd ook weer niet meer dan kammen. Het is normaal gedrag op iets wat ze niet leuk vinden, instinctief reageert een kat namelijk door te vluchten of vechten (of verstijven, maar die komt zelden voor in de trimsalon): fight, flight or freeze. In de acht jaar dat ik nu katten trimmen is het maar een enkele keer voorgekomen dat het trimmen echt niet is gelukt.           

 

 

 

Voordelen van het trimmen van uw kat

  • Alle behandelingen vinden plaats zonder narcose! Dit maakt het trimmen ook voor de oudere kat mogelijk.
  • Bij een regelmatige behandeling in de trimsalon (iedere 6 weken) hoeft u zelf niets meer te doen aan de vachtverzorging van uw kat en heeft u bijna geen losse haren meer in huis.
  • Een herhaaldelijk bezoek aan de trimsalon (eens per 2-3 maanden) zorgt ervoor dat de vacht van uw kat in conditie is en u heeft minder losse haren in huis.
  • Een behandeling helpt alle soorten katten door de ruiperiode heen. Dit is zowel prettig voor uw bank en kleding als voor uw kat zelf. Zij zal minder tot geen last meer van haarballen hebben.

  • Voor het trimmen
  • Na het trimmen
Voor het trimmen en het resultaat na het trimmen.

,