Vachtverzorging

Katten trimmen, waarom kan dat nodig zijn?
De gezonde kortharige kat kan haar vachtverzorging meestal zelf onderhouden en heeft alleen hulp nodig tijdens de ruiperiode. Dit geldt echter niet voor langharige katten, katten met overgewicht, oudere katten of katten met een ziekte. Zij kunnen dan vachtproblemen krijgen zoals klitten of vilt. Wist u dat zelfs de gewone kortharige kat klitten in de vacht kan krijgen? Doordat de (kortharige) kat zichzelf wast voorkomt zij deze klitten, maar als ze bijvoorbeeld oud en daardoor stijf wordt kan ze zich niet meer op alle plekken wassen. Vooral boven achterop de rug ontstaat dan vilt, de oude kat kan dan simpelweg door stijfheid de beweging niet meer maken om zich op die plekken te wassen.

Dat de langharige kat af en toe wat extra vachtverzorging nodig heeft is niet zo gek, als wij zelf onze lange haren niet kammen krijgen wij ook klitten. Dat is bij een kat net zo. Wist u dat u er tijdens het trimmen gewoon bij mag blijven?! Wel zo gezellig en dan ziet u hoe ik werk en hoe het gaat.

Klitten en vilt doen de kat pijn
De huid van een kat is heel flexibel en ze hebben ook veel losse huid. Pak de kat maar eens in z’n nekvel, dan heb je een hand vol huid. De kat heeft dat nodig om zo soepel en flexibel te zijn, de huid zit hen bij z’n bewegingen niet in de weg. Maar klitten of vilt hebben die flexibiliteit niet, het is een strakke samengeklitte bonk. Dus wanneer een kat wilt bewegen trekt de klit of het vilt aan de huid en dat doet pijn. Ik hoor regelmatig terug dat de kat zich na het trimmen weer meer laat aaien, weer vrolijk is en druk gaat spelen en rennen. Sommige klanten vertellen dat hun kat zich de eerste paar maanden na het trimmen goed voelt en daarna, als de vacht hen weer meer belemmerd, worden ze weer wat ‘chagerijnig’ en minder actief. Dan weet de klant dat het weer tijd is voor een bezoek aan de trimsalon. Soms als de klitten of het vilt in de trimsalon worden weggehaald zie je eronder op de huid wondjes, de kat heeft lopen krabben omdat het vilt hen irriteert en pijn doet.   

Wat kan ik verwachten van een trimbeurt voor mijn kat?
Een behandeling kan als doel hebben om de klitten of het vilt te verwijderen of om de kat van haar losse haren te ontdoen. Alle behandelingen vinden plaats zonder roesje. Als een nieuwe klant belt voor het maken van een afspraak krijg ik weleens de vraag of ik hun kat kan knippen. Maar behalve het knippen van de nagels wordt er niets geknipt in de kattentrimsalon. Het trimmen van de vacht betekent eigenlijk ‘het in goede conditie houden’. Wat ik doe zijn de vachtproblemen als klitten of vilt verwijderen en de rest van de vacht goed doorkomen, zodat de klitten voorlopig ook niet terug komen. Afhankelijk van de grootte van de klitten, hoe dicht ze op de huid zitten, de leeftijd van de kat en andere omstandigheden kunnen de klitten worden verwijderd met een kam of door te scheren. Kattentrimsalon Nova streeft ernaar om de vacht zoveel mogelijk te behouden omdat deze de kat vele voordelen biedt. Elke behandeling is inclusief het knippen van de nagels en eventueel het reinigen van de ogen en oren.

Ik heb moeite om mijn eigen kat te kammen, waarom zou de trimster dat dan wel lukken?
Er zijn katten die het trimmen geen probleem vinden en er zijn katten die er liever onderuit komen. Persoonlijk vind ik het niet erg of gek als een kat zich verzet tegen het trimmen of juist wil vluchten. Ze reageren instinctief op iets wat ze niet leuk vinden door te willen vluchten of vechten. Vaak hoor ik van de klant dat hun kat echt super lief is, behalve als het aankomt op kammen. Katten zijn sterke dieren, ze mogen immers geen pijn tonen. Maar ze zijn ook gevoelig; op plekken als bijvoorbeeld de buik en achterpoten worden ze niet graag aangeraakt. We kunnen ze niet uitleggen dat ze het trimmen misschien even vervelend vinden, maar dat het voor hun eigen bestwil is. Daarbij weten katten goed wat ze wel en niet willen, en kammen is niet altijd even favoriet. Dat kan het voor u als katteneigenaar lastig maken om de vacht thuis goed te kammen.

Als trimster weet ik hoe ik op een rustige manier met de kat om kan gaan om toch op alle plekken de vacht goed te verzorgen. Ik ken hun gedragingen en weet hoe ze op het kammen kunnen reageren. Ik hoor weleens, vreemde ogen dwingen, en dat is zeker waar. Maar als het alleen om vreemde ogen zou gaan dan zou u ook uw buurvrouw kunnen vragen om uw kat te trimmen. Ik doe dit werk nu al meer dan 8 jaar, sinds januari 2015, en ik heb daardoor veel ervaring in het trimmen van katten.

Heeft u een kat die thuis tegenwerkt tijdens het kammen of zelfs erg boos wordt?
Ook deze katten zijn welkom bij Kattentrimsalon Nova, het maakt het trimmen tot een mooie uitdaging! Het uitkammen van klitten dat voelt niet altijd even fijn, maar er gebeurd ook weer niet meer dan kammen of scheren. Het is normaal gedrag op iets wat ze niet leuk vinden, instinctief reageert een kat namelijk door te vluchten of vechten (of verstijven, maar die komt zelden voor in de trimsalon): fight, flight or freeze. In de acht jaar dat ik nu katten trimmen is het maar een enkele keer voorgekomen dat het trimmen echt niet is gelukt.

Als ik mijn kat laat trimmen, verandert ze dan in een poedel? 
Ook deze vraag krijg ik weleens en dat is niet zo gek, want bij hondentrimmen trimmen ze wel de vacht naar een bepaald model. Maar bij het trimmen van katten is dat echter niet het geval, ik kort de vacht niet in en ik maak er geen ander model van. Ik pak wel de vachtproblemen aan, zoals klitten en vilt, en ik kam de vacht overal helemaal goed door zodat u dat voorlopig thuis zelf niet meer hoeft te doen. Ik krijg ook weleens de vraag of ik de langharige kat (gedeeltelijk) kortharig kan scheren, maar dat is dus ook niet mogelijk. Zo is kattentrimmen niet.           

Hieronder ziet u twee foto’s van de (kortharige) Exotic Shorthair Nina. Op de eerste foto ziet u haar voor het trimmen, de vacht ziet dof en plukkerig door alle klitten/vilt. Sommige klanten omschrijven dit plukkerige zelf, dat ze zien dat de vacht weer ‘open’ gaat staan en het dus weer tijd is voor een trimbeurt. Op de laatste foto is Nina getrimd door Kattentrimsalon Nova en kunt u zien hoe mooi van kleur en klitvrij de vacht weer is en hoeveel losse haren eruit zijn gekomen:

Voor het trimmen
Na het trimmen