Tips en adviezen

Het reismandje
Katten kunnen een negatieve associatie hebben met het reismandje. Om dit te voorkomen kunt u het beste het mandje opnemen in uw huis als slaapmand. Hierdoor is het mandje bekend en is de geur van de kat erin opgenomen.

Tip om de kat in het mandje te krijgen: zet de mand op zijn achterkant waardoor de opening boven is. Hierna kunt u de kat optillen en in het mandje laten zakken, de zwaartekracht doet de rest. Indien u de volwassen kat bij zijn nekvel optilt, ondersteun dan altijd de kont met uw andere hand. Een volgroeide kat is te zwaar geworden om alleen aan zijn nekvel te worden opgetild.

Ook kunt u gebruikmaken van Feliway-spray. Deze feromonen geven dezelfde geruststellende geur af als de geur die vrijkomt wanneer een kat een kopje geeft. Zorg ervoor dat u 30 minuten voor vertrek wat in het mandje sprayt. Deze spray kunt u ook een half uur voor vertrek in de auto spuiten.

Bij thuiskomst met meerdere katten in uw huishouden
Doordat uw kat in een andere omgeving is geweest, zal hij bij thuiskomst anders ruiken. Mogelijk reageren uw andere katten negatief op deze ‘vreemdeling’. Zorg ervoor dat u erbij blijft wanneer u ze weer aan elkaar introduceert. Fijn is als u de kat die u heeft laten trimmen eerst alleen door een ruimte in huis laat lopen, zodat hij alweer wat geuren van thuis heeft opgenomen.

Mocht u hier graag hulp bij willen hebben of heeft u andere vragen over uw kat en haar gedrag? Dan verwijs ik u door naar Kat op de Divan. Anita Legué-Trock is kattengedragstherapeut en kan u helpen met al uw vragen op het gebied van katten (en konijnen)gedrag.